Ben jij klaar om te starten met het nemen van rijlessen? Gefeliciteerd! Voor je het weet heb jij je rijbewijs en ben je klaar om de weg op te gaan in je eigen wagen. Vergeet dan niet te kijken naar het afsluiten van een goede verzekering voor je auto. Maar voor het zover is moet je eerst de rijlessen goed zien te doorstaan. Wij zetten hier de vier beste tips voor je op een rijtje, zodat jij goed voorbereid bent op je eerste rijles! 

1. Lees de theorie goed door

Naast de praktijkles is er ook een groot deel theorie dat je moet beheersen om auto te mogen rijden. Het is aan te raden de theorie goed door te lezen voordat je begint met lessen. In de theorie leer je alles over de verkeersregels, het onderhouden van de auto en hoe het zit met een verzekering auto afsluiten. In Nederland is elke automobilist verplicht om minstens een WA-verzekering af te sluiten om in een auto te mogen rijden. Heb jij straks je rijbewijs op zak? Dan is het verstandig om zodra je een auto aan gaat schaffen meteen een passende verzekering af te sluiten, zodat je onbezorgd de weg op kunt.

2. Beheers je zenuwen

Het is niet gek om zenuwachtig te zijn voor je eerste rijles. Maar zorg ervoor dat je zenuwen niet de overhand nemen. Besef je dat iedereen onderaan begint en verwacht niet van jezelf dat je de eerste les al foutloos zult autorijden. Heb je echt last van hevige zenuwen? Probeer dan of ontspanningsoefeningen zoals ademhalingstechnieken kunnen helpen om je wat rustiger te maken. Geef het ook aan bij je rijinstructeur, zodat deze er rekening mee kan houden dat je wat nerveus bent. 

3. Zoek de juiste instructeur

Om de rijlessen goed te doorstaan is het belangrijk dat je een instructeur hebt waar jij je op je gemak bij voelt. Doe daarom goed onderzoek naar verschillende rijscholen en ga eerst langs voor een kennismakingsgesprek voordat je een rijles boekt. 

Goed om te weten: er zijn ook vrouwelijke instructeurs, waar vrouwen zich vaak prettiger bij voelen. Ook zijn er instructeurs die verschillende talen spreken en speciale instructeurs die veel ervaring hebben met mensen met rijangst.

4. Kies voor een automaat

Vind jij het lastig om te schakelen in een handgeschakelde auto? Voor sommige mensen is deze handeling niet goed te combineren met andere aspecten van het autorijden, zoals het goed kijken en overzicht behouden op de weg. In dat geval kan het helpen om te leren rijden in een automaat. Je kunt afrijden in een automaat, of ervoor kiezen om over te stappen op een handgeschakelde lesauto zodra je de andere aspecten van het autorijden onder de knie hebt.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen